Wyposażenie restauracji hotelowej – stoły, dekoracje i inne
Restauracja hotelowa często służy jednocześnie za miejsce spożywania posiłków gości ośrodka, ale także pełni funkcję sali na imprezy okolicznościowe. W związku z tym jej wyposażenie powinno być odpowiednio uniwersalne, dopasowane albo też zmieniane ze względu na okoliczności. W co zatem warto zainwestować, czym kierować się przy wyborze produktów?
Jak wybrać wyposażenie które będzie pięknie się prezentować przez długi czas?
Na pewno trzeba zwracać uwagę na produkty najwyższej jakości, wykonane z trwałych materiałów, odpornych na uszkodzenia. Meble powinny być drewniane, dostępne są też połączenia metalu (podstawa) ze szkłem (blat). Zdecydowanie odradza się kupowanie mebli ze sklejki czy tworzyw sztucznych – nie prezentują się one dobrze i szybko ulegną zniszczeniu. Wyjątkiem mogą być elementy wyposażenia stosowane okazjonalnie, takie jak stoły koktajlowe składane, czy stoliki barmańskie. Wystawia się je na weselach, rocznicach, imprezach okolicznościowych, firmowych i innych. Wtedy ważne jest to by, były to rzeczy lekkie, składane (to ułatwia przechowywanie) i prezentowały się ładnie. Warto zaznaczyć, że na meble często nakłada się pokrowce – szczególnie dotyczy to wspomnianych stołów koktajlowych i krzeseł – w ten sposób się je dekoruje, ale także chroni przed zniszczeniem czy maskuje ich niedoskonałości.
A jak udekorować stoły w restauracji? Obowiązkowy jest oczywiście obrus. Musi on zakrywać cały blat stoły i nieco wystawać poza jego krawędź. Możliwe jest stosowanie specjalnych obciążników, które będą utrzymywa go we właściwej pozycji, a dodatkowo stanowią element dekoracyjny. Na stole warto postawić nie tylko uchwyt na serwetki czy koszyk na solniczkę i pieprzniczkę, ale także wazon ze świeżymi kwiatami czy też – opcja wieczorowa – elegancki świecznik. Warto zadbać także o dekoracje okienne. Firanki, czy zasłony są bardziej klimatyczne niż rolety, dlatego są częściej wybierane. Warto celować w te z tkanin niegniotących się, trudnopalnych, jak również plamoodpornych – tak by utrzymanie ich w dobrym stanie było proste i ograniczało się do okresowego czyszczenia i prasowania. Można je także dekoracyjnie upinać, czy wiązać, szczególnie jeśli chcemy odsłaniać okna lub ich część.
Kończąc rozważania, wyposażenie Sali restauracyjnej powinno być estetyczne, klimatyczne, solidne, a także łatwe w utrzymaniu czystości. Dzięki temu pomieszczenie będzie się pięknie prezentowało przez długi czas, a obsługa miejsca nie będzie mieć dużych kłopotów z codziennym sprzątaniem.