Wyposażenie restauracji hotelowej – stoły, dekoracje i inne

Wyposażenie restauracji hotelowej – stoły, dekoracje i inne

3 października 2023 Wyposażenie wnętrz 0
najlepsze stoły

Restauracja hotelowa często służy jednocześnie za miejsce spożywania posiłków gości ośrodka, ale także pełni funkcję sali na imprezy okolicznościowe. W związku z tym jej wyposażenie powinno być odpowiednio uniwersalne, dopasowane albo też zmieniane ze względu na okoliczności. W co zatem warto zainwestować, czym kierować się przy wyborze produktów?

Jak wybrać wyposażenie które będzie pięknie się prezentować przez długi czas?

stoły koktajlowe składaneNa pewno trzeba zwracać uwagę na produkty najwyższej jakości, wykonane z trwałych materiałów, odpornych na uszkodzenia. Meble powinny być drewniane, dostępne są też połączenia metalu (podstawa) ze szkłem (blat). Zdecydowanie odradza się kupowanie mebli ze sklejki czy tworzyw sztucznych – nie prezentują się one dobrze i szybko ulegną zniszczeniu. Wyjątkiem mogą być elementy wyposażenia stosowane okazjonalnie, takie jak stoły koktajlowe składane, czy stoliki barmańskie. Wystawia się je na weselach, rocznicach, imprezach okolicznościowych, firmowych i innych. Wtedy ważne jest to by, były to rzeczy lekkie, składane (to ułatwia przechowywanie) i prezentowały się ładnie. Warto zaznaczyć, że na meble często nakłada się pokrowce – szczególnie dotyczy to wspomnianych stołów koktajlowych i krzeseł – w ten sposób się je dekoruje, ale także chroni przed zniszczeniem czy maskuje ich niedoskonałości.

najlepsze stołyA jak udekorować stoły w restauracji? Obowiązkowy jest oczywiście obrus. Musi on zakrywać cały blat stoły i nieco wystawać poza jego krawędź. Możliwe jest stosowanie specjalnych obciążników, które będą utrzymywa go we właściwej pozycji, a dodatkowo stanowią element dekoracyjny. Na stole warto postawić nie tylko uchwyt na serwetki czy koszyk na solniczkę i pieprzniczkę, ale także wazon ze świeżymi kwiatami czy też – opcja wieczorowa – elegancki świecznik. Warto zadbać także o dekoracje okienne. Firanki, czy zasłony są bardziej klimatyczne niż rolety, dlatego są częściej wybierane. Warto celować w te z tkanin niegniotących się, trudnopalnych, jak również plamoodpornych – tak by utrzymanie ich w dobrym stanie było proste i ograniczało się do okresowego czyszczenia i prasowania. Można je także dekoracyjnie upinać, czy wiązać, szczególnie jeśli chcemy odsłaniać okna lub ich część.

Kończąc rozważania, wyposażenie Sali restauracyjnej powinno być estetyczne, klimatyczne, solidne, a także łatwe w utrzymaniu czystości. Dzięki temu pomieszczenie będzie się pięknie prezentowało przez długi czas, a obsługa miejsca nie będzie mieć dużych kłopotów z codziennym sprzątaniem.