Zagospodarowanie małej kuchni wymaga tyle samo lub więcej pracy co zaplanowanie dużej. Mała przestrzeń nie wybacza błędów w jej zorganizowaniu. Dodatkowo każda rzecz musi mieć ściśle określony cel i miejsce, by nie zmarnować nawet kawałka wolnego pomieszczenia.

mała kuchniaZanim zaczniemy myśleć o detalach, należy zająć się tym, co zrobi największe wrażenie po wejściu do kuchni. Ciasna przestrzeń wyda się jeszcze mniejsza nie tylko wtedy, gdy panuje w niej bałagan, ale również kiedy kolorystyka optycznie pomniejsza pomieszczenie. Aranżując kuchnię należy sięgnąć po jasne kolory: najlepiej sprawdza się biel mebli i ścian, która w połączeniu z jasnym oświetleniem sprawi,  że kuchnia wyda się większa. Blaty mogą mieć ciemną barwę, podobnie jak podłoga, by mniej było na nich widać zabrudzenia. Dobrze wyglądają na nich kolory drewna, które wprowadzają wrażenie naturalności i harmonii, nie kontrastu jak zrobi to np. grafit lub czerń. Odrobina zielenie w formie kwiatów lub ziół w doniczkach również pomoże w stworzeniu atmosfery naturalności.

Poza bielą na ścianach sprawdzą się również inne jasne kolory, szczególnie chłodne pastele: szarość, błękit, jasna zieleń. Wprowadzają one wrażenie świeżości i czystości.

Jeśli kuchnia nie ma okna, może zastąpić je fototapeta na całej ścianie. Sprawi ona wrażenie większej przestrzeni i otwarcia na świat. Z drugiej strony pomoże także rezygnacja z drzwi: pozwoli to maksymalnie otworzyć kuchnię na bazyliaresztę mieszkania. W tym wypadku nienajgorszym rozwiązaniem jest kuchnia połączona z salonem, jednak nie każdy lubi pokazywać gościom brudne naczynia jakie zawsze towarzyszą przygotowywaniu posiłków.

Każdy fragment przestrzeni powinien zostać maksymalnie wykorzystany. Zamiast kilku doniczek z dużymi kwiatami na podłodze lepiej postawić na kolejny blat, a mniejsze doniczki ustawić na okiennym parapecie, gdzie stworzą maleńki ogród. Poruszanie się po kuchni ułatwią przesuwane – nie otwierane – drzwi szafek lub szafki otwarte. W sięganiu po potrzebne produkty i przedmioty pomogą kosze cargo. Ilość ozdób i np. eleganckiego kompletu filiżanek na widoku lepiej ograniczyć, by nic nie zabierało niepotrzebnie cennego miejsca i nie sprawiało wrażenia zatłoczonej przestrzeni. Wystarczy jedna ładna wąska kuchniafiliżanka lub zabytkowy młynek do kawy, nie potrzebujemy całego kompletu. Zasadniczo w kwestii ozdób i detali lepiej postawić na np. fototapetę czy ozdobne płytki na ścianie niż kolejne przedmioty. Ułatwi to również utrzymanie porządku.

Mała kuchnia wymaga dobrego zorganizowania ciągu blatów, tak aby przygotowywanie posiłków było maksymalnie ułatwione. Czajnik lub mikrofalówka nie powinny stać na fragmencie blatu, którego najczęściej używamy do przygotowywania posiłków. Mogą za to zająć miejsce w kącie, gdzie wciąż będą łatwo dostępne i nie staną na drodze innym naczyniom. Jeśli ilość miejsca jest naprawdę ograniczona, należy pomyśleć nad wyborem stołu, który będzie wygodny nie tylko jako miejsce jedzenia śniadania, ale także do przygotowywania posiłku. Krzesła przy nim mogą zastąpić wygodne stołki, które można w całości schować pod blat, gdy nie są potrzebne. Część jadalną można wydzielić np. inną podłogą lub kolorem ściany. Stworzony w ten sposób kącik będzie przyjemniejszym miejscem do spożywania posiłków.

W urządzaniu kuchni ważne jest jej mała kuchniaoświetlenie. Poza jednym głównym źródłem światła na suficie ważne jest też dobre oświetlenie każdego blatu – mogą do tego służyć montowane pod wiszącymi szafkami lampki halogenowe lub taśmy LED. Światło tych drugich jest zwykle chłodne, dlatego trzeba uważać, aby w jasno urządzonej kuchni nie wprowadzić wrażenia sztuczności i sterylności. Ciepła barwa światła sprawdzi się znacznie lepiej.