Kuchnia to potencjalnie najbardziej niebezpieczne miejsce dla dziecka w domu. Urządzając ją należy wziąć pod uwagę bezpieczeństwo malucha, szczególnie tego, który jest za mały, by zrozumieć zagrożenie. Czego trzeba dopilnować?

  • Zabezpieczenie gniazdek elektrycznych. Umożliwią nam to specjalne zaślepki.
  • Zabezpieczenie kantów i narożników. Są ostre i twarde, dlatego dziecko może się o nie skaleczyć, szczególnie gdy potknie się lub przewróci.
  • Antypoślizgowa posadzka. Antypoślizgowe kafelki zwiększają bezpieczeństwo osób przebywających w kuchni nawet jeśli rozleje się np. woda lub olej.
  • Piekarnik z systemem zimnych drzwi. Zewnętrzna strona drzwi piekarnika nie nagrzewa się w czasie pracy, więc dziecko się nie sparzy.
  • Blokada na drzwiczki i szuflady. Uratuje naczynia przed potłuczeniem oraz produkty spożywcze przed rozlaniem/rozsypaniem. Zagwarantuje również, że dziecko nie sięgnie po sztućce, środki czystości czy do kosza ze szkłem.
  • Chowane pokrętła. Dzięki nim dzieci, uwielbiające przełączniki, pokrętła i guziczki nie będą w stanie włączyć urządzeń stojących w kuchni.
  • Meble bez uchwytów. Maluchy nie będą potrafiły ich otworzyć.
  • Płyta indukcyjna. To najlepszy wybór, ponieważ płyta nie nagrzewa się, a więc dziecko się nie poparzy.
  • Trzymanie ostrych narzędzi i (gorących) naczyń poza zasięgiem dziecka. Oznacza nie tylko schowanie ich do szafek, do których maluch nie dosięgnie, ale także odstawianie ich z daleka od dziecięcych rąk podczas pracy w kuchni.
  • Zabezpieczenie przeciw wypływowe gazu. Odcina dopływ gazu, gdy zgaśnie płomień. Zwiększa to bezpieczeństwo wszystkich domowników.

kuchnia