Ziemianka stanowi miejsce do naturalnego, długotrwałego przechowywania żywności, niegdyś służyła również jako schronienie. Dobrze zaizolowana, z odpowiednią wentylacją i właściwym poziomem temperatury pozwoli przez wiele miesięcy przechowywać zbiory z własnej działki, nie tylko ziemniaki czy warzywa korzeniowe, ale również pomidory (zielone). W połączeniu z ogródkiem i szklarnią ziemianka stanowi sposób na cieszenie się świeżą, ekologiczną żywnością przez cały rok.

Choć ziemianki zdążyły odejść do lamusa, obecnie powoli wracają do łask, a w Internecie łatwo znaleźć poradniki dotyczące budowy ziemianki z różnych materiałów. Wszystkie podkreślają, że ważna jest dobra izolacja przeciwwilgociowa a także szczelne drzwi (wychodzące na północ), które pozwolą na utrzymanie w niej możliwie stałej temperatury i wilgotności, co dobrze posłuży przechowywanym w niej zbiorom i przetworom. Istotne jest także przykrycie jej warstwą ziemi i obsadzenie roślinami, co posłuży jako kolejna warstwa izolacji. Odpowiednio głęboko umiejscowiona i zaizolowana ziemianka będzie przez cały rok mieć temperaturę 4-8 stopni Celsjusza.

Ziemianka może także posłużyć za… schron przeciwatomowy. Drzwi ustawione w odpowiednią stronę pozwolą przetrwać wybuch, a dzięki grubej warstwie izolacji także promieniowanie – 1 m ziemi zmniejsza promieniowanie gamma o 99,9%. Odpowiednia filtracja powietrza to z kolei metoda na uniknięcie radioaktywnego pyłu. Ta właściwość ziemianki również zyskuje jej wielu zwolenników.

ziemianka