Drewniane blaty w kuchni znów cieszą się coraz większą popularnością. Unikalny wygląd i kolor drewna tworzą ciepłą, przyjazną atmosferę, jakiej nie może zapewnić kamień ani inne materiały, są przy tym naturalne i przyjemne w dotyku. Pasują też do różnego rodzaju wnętrz: bardziej tradycyjnych, jak te w stylu rustykalnym czy włoskim, ale również nowoczesnych i minimalistycznych, gdzie sam wzór drewna stanowi interesującą ozdobę kuchni.

Do tradycyjnych wnętrz polecane są blaty z litego drewna, na których wyraźniejszy jest rysunek usłojenia i sęków, które przesądzają o jego naturalnym wyglądzie. Do nowoczesnych pomieszczeń lepszy będzie blat z drewna klejonego, trwalszy i bardziej praktyczny, złożony z idealnie dobranych lameli.

Drewniane blaty są łatwe w obróbce, stąd łatwo można je przygotować na wymiar lub dostosować do nietypowego kształtu. Zabezpieczane są albo olejem, albo lakierem. Ten pierwszy zapewnia dobrą ochronę przed wilgocią, wyższymi temperaturami i drobnymi uszkodzeniami, ale powoduje, że drewno nieco ciemnieje. Lakier dobrze zabezpiecza drewno, ale jest łatwopalny.
Dobrze zabezpieczony blat nie chłonie płynów i nie czernieje, jednak należy pamiętać, żeby wycierać go natychmiast, gdy coś się na niego rozleje, nie wolno też bezpośrednio na nim niczego kroić.

Najlepszym materiałem na blat kuchenny jest twarde, odporne drewno. Z rodzimych gatunków polecane są m. in. dąb i buk, czy też orzech afrykański, a z egzotycznych, zwykle znacznie trwalszych i posiadających duże ilości naturalnych olejków i kwasu krzemowego, polecane są tek, merbau, iroko, palisander, tauari.

Dobrze zabezpieczony i regularnie konserwowany blat nie chłonie wilgoci, pięknie się starze i jest inwestycją na lata. Prezentuje się niezwykle pięknie, a unikalność usłojenia i subtelne różnice w kolorze gwarantują, że jest jedyny w swoim rodzaju. Należy jednak przestrzegać wspomnianych już zasad związanych z krojeniem rzeczy bezpośrednio na blacie i rozlanymi płynami – bo choć nie powinien wchłaniać wilgoci, to po dłuższym czasie kontakt z nią może się negatywnie na nim odbić. Bardzo ważne jest również pilnowanie, aby bezpośrednio na blacie nie stawiać niczego gorącego, ponieważ powoduje to powstawanie nieestetycznych jasnych krążków, wymagających nieco czasu na usunięcie.

 drewniany blat

drewniany blat

woda na drewnianym blacie